Na první pohled stejné, přesto zcela jiné: debetní vs. kreditní karta

Debetní a kreditní karty si našly cestu do našich peněženek a staly se nezbytnými společníky při úhradách našich nákupů. Na první pohled vypadají podobně, fungují však jinak. S každou z nich můžeme zaplatit nezbytné výdaje i drobné radosti, ale původ peněz, kterými pokrývají naše nákupy, se liší. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Na první pohled jsou od sebe různé platební karty k nerozeznání, proto je spousta lidí označuje souhrnně jako „kreditky“. Skutečných kreditních karet je ale v Česku téměř 10× méně než debetních.

Debetní karta: Neutratíte více, než máte

Debetní kartu máte v peněžence pravděpodobně i vy. Je přímo spojena s běžným bankovním účtem, obdržíte ji automaticky při jeho zřízení. Její používání je obyčejně bezplatné, dodržíte-li podmínky banky a aktivně ji používáte

S debetní kartou při placení utrácíte pouze peníze, které máte k dispozici na svém účtu. Ihned po zaplacení se vám odečtou ze zůstatku. Dá se říct, že je to vlastně taková elektronická verze hotovosti.

Hotovost si můžete vybírat z bankomatů zpravidla bez poplatku (alespoň v rámci dané banky). U debetní karty jste omezeni zůstatkem na účtu, tedy za předpokladu, že nemáte zřízen kontokorentní úvěr. Neutratíte tedy více, než skutečně máte.

Kreditní karta: Pokryjte nenadálé výdaje i období těsně před výplatou

Ke kreditní kartě se většinou žádný účet neváže. Jedná se v podstatě o krátkodobou půjčku, proto o ni musíte dopředu banku požádat a ta před jejím poskytnutím zkoumá vaši bonitu. Kreditní karta vám umožňuje utrácet peníze banky do úvěrového limitu, který vám daná instituce smluvně schválila. 

Většina bank vám umožňuje využít u kreditních karet bezúročné období, během kterého nemusíte za utracené peníze platit úroky. Pokud dluh splatíte v tomto období, nezaplatíte nic navíc

Banky ke kreditním kartám nabízejí bonusové programy, obvykle v podobě slev u partnerů nebo vrácení určitých procent z nákupu zpět na kartu, proto je výhodné jimi platit zejména běžné nákupy jako je nákup potravin, oblečení či domácího vybavení. Tyto benefity se však začaly objevovat i u debetních karet. I s kreditní kartou si vyberete peníze z bankomatu, na rozdíl od debetní karty však vždy za poplatek.

Sečteno, podtrženo: stačí debetní, nebo je dobré mít i kreditní kartu?

S debetní kartou máte plnou kontrolu nad svými výdaji, a pokud k ní nemáte zřízen kontokorent, nemůže se stát, že se skrze ni zadlužíte. Kreditní karta je skvělým prostředkem k překlenutí období těsně před výplatou, kdy jste již vyčerpali peníze na běžném účtu, ale potřebujete pokrýt své výdaje. Je však nezbytné ji používat zodpovědně a nečerpat více, než dokážete splatit.

Zdroj foto: Farknot Architect / Adobestock.com